Macbook anti-diefstal: GoodBytes gaat Undercover

Published on Jul 18, 2011

Macs zijn leuke machines om mee te werken. Ik gebruik mijn Macbook vooral om presentaties bij klanten mee te geven en om les mee te geven in de opleiding Informaticamanagement & Multimedia. Jammer genoeg vinden mensen met minder eerlijke bedoelingen deze toestellen ook aantrekkelijk. Zo liet een student me onlangs nog weten dat zijn Macbook uit zijn studentenkamer werd gestolen. Gevolg: niet alleen de dure Macbook was kwijt, maar ook alle data die erop stond waaronder natuurlijk het eindwerk en een heleboel leerstof voor de examens. GoodBytes Mac Undercover Uiteraard neemt iedereen ondertussen wel dagelijks backups of niet soms? Of niét soms?! Neem je tot op vandaag nog altijd geen regelmatige backups van je data dan is het een kwestie van dagen, weken of maanden vooraleer je al je data kwijt bent en dan moet je niet komen kniezen want je was gewaarschuwd. PC-gebruikers kunnen terugvallen op het prima SyncBackSE of één van de vele andere backuptools.

Macgebruikers kopen best een externe harde schijf die voor niets anders dient dan om via TimeMachine backups te nemen van al je data. Hang de harde schijf aan je Mac of Macbook en je bent zeker van je data in geval van een hard disk crash. Dit artikel gaat echter niet over backup-strategieën, maar over een mooi stuk software dat jouw Macbook kan recoveren in geval van diefstal. GoodBytes ging Undercover en testte de suite van het Belgische Orbicule uit.

Wat is Undercover?

Undercover is een anti-diefstalapplicatie die zich erg eenvoudig laat installeren op je Mac. Zodra de installatie voltooid is - een proces dat nog geen twee minuten duurde op ons systeem, inclusief reboot - is je Macbook beschermd tegen diefstal volgens een systeem dat je kan vergelijken met Lojack voor wagens. Orbicule Undercover Mac Wanneer je Macbook (of iMac, Macbook Air, ...) gestolen wordt komt hij in een databank terecht waarna een server continu luistert naar signalen van jouw toestel. Zodra de gestolen Macbook ergens op het Internet wordt aangesloten stuurt hij automatisch zijn locatie door naar de servers van Undercover om opgespoord te kunnen worden door de politie. Dat is nog niet alles: zoals je weet zit er een ingebouwde webcam in de recentere Macbooks. Wel, deze wordt gebruikt om onopgemerkt foto's te nemen van de dief of persoon die momenteel met jouw Macbook aan het surfen is. Waterdicht bewijs indeed!

Wat in geval van diefstal?

Wanneer je Mac gestolen wordt maak je hiervan melding bij Orbicule door op de meldingspagina met je unieke Undercover ID. Vanaf dat ogenblik staat je computer geseind en luisteren de servers van Undercover naar trafiek van jouw toestel. Komt de Macbook online dan wordt de kleine en amper opspoorbare applicatie op je laptop in actie. Er worden foto's doorgestuurd van de persoon die op dat moment achter je toestel zit, alsook de locatie van het toestel. Deze informatie wordt doorgespeeld aan de politiediensten die op dat moment voldoende informatie hebben om in actie te treden. Undercover anti diefstal in actie

Plan B

Soms blijft een dief niet lang genoeg online om voldoende foto's of nauwgezette locatieinformatie door te sturen. In dat geval wordt plan B geactiveerd. Het beeldscherm van de Mac wordt geleidelijk donkerder en donkerder tot het helemaal zwart wordt. Op zo'n moment wordt een dief aangezet tot het verkopen van de laptop of tot het binnenbrengen van het toestel naar een service punt.

Zodra de laptop daar online komt verschijnt er een boodschap met informatie over de gestolen laptop en hoe men de diensten van Orbicule kan contacteren. Zijn al deze maatregelen makkelijk te omzeilen denkt u? Misschien door een eenvoudige format van de harde schijf? Guess again, ook daar heeft Orbicule maatregelen tegen getroffen. Een firmwarewachtwoord zorgt er bijvoorbeeld voor dat je niet kan opstarten van een installatie-DVD of van een andere harde schijf zonder je wachtwoord in te typen.

Conclusie

Of je nu je Mac gebruikt voor school of als professioneel gebruiker: Undercover geeft je een zekere mate van gemoedsrust. Ik ben er bovendien zeker van dat de student wiens Mac onlangs gestolen werd op zijn minst de klok zou willen terugdraaien om Undercover te installeren. Uiteraard is er geen garantie dat je Mac zal worden teruggevonden, maar je verhoogt aanzienlijk de kans. Wordt je Mac niét teruggevonden na diefstal, dan krijg je je geld integraal terug. Voor minder dan 30 Euro heb je een studentenlicentie.

Professionele gebruikers betalen iets meer dan 37 Euro en voor nog geen 45 Euro heb je een licentie voor het ganse gezin waarmee je tot maximaal 5 Macs kan registreren. Voor exacte licentiebedragen kan je terecht op de online shop. De licenties zijn éénmalig te betalen en updates zijn hier bij inbegrepen. Bovendien kunnen ook gelukkige eigenaars van een iPhone sinds kort hun toestel laten tracken bij Orbicule.

No comments? But that’s like a Gin & Tonic without the ice?

I’ve removed the comments but you can shoot me a message on LinkedIn to keep the conversation going.