Inspiratie vinden als webdesigner

Published on Aug 27, 2008

Een ontwerp voor een website begint meestal met een leuk idee, of juist met de zoektocht naar dat ene leuke idee. Vaak krijg ik van klanten of zelfs van bezoekers van één van mijn websites te horen dat ze mijn ontwerpen enorm creatief vinden [waarvoor dank!]. De vraag valt dan ook regelmatig of ik kan vertellen waar ik mijn inspiratie vandaan haal.

Hoewel ik denk dat inspiratie en creativiteit onlosmakelijk is met je eigen persoonlijkheid en je eigen stijl, doe ik hieronder een poging om even bij mezelf te kijken waar ik mijn inspiratie haal voor mijn klanten en webontwerpen. Besef dat je je eigen manier moet zien te vinden om inspiratie op te doen, waar jij je comfortabel bij voelt en waar jij natuurlijk de beste resultaten mee boekt. De volgende elementen spelen zeker mee in mijn eigen workflow:

Reizen

Er zijn een aantal zaken waar ik - naast mijn job - enorm veel plezier aan beleef. Eén daarvan is reizen. Als je op reis gaat - en het hoeven niet altijd enorm verre bestemmingen te zijn - doe je zoveel nieuwe indrukken op en ontmoet je een heleboel nieuwe mensen waardoor je anders over zaken gaat denken dan tevoren. Ik hou er bijvoorbeeld van om op reis (teveel) foto's te nemen van exotische reclameborden of om niet voor de hand liggend voedsel uit te proberen.

Op reis zie je plots fruitsoorten waar je nog nooit van gehoord had of zie je landschappen waarvan je het bestaan nooit had kunnen raden. Ik voel persoonlijk dat ik na een reis opnieuw terug op scherp sta wat creativiteit betreft. Het enige nadeel aan reizen is dat het redelijk wat geld kost. Gelukkig biedt couchsurfing hier vaak een oplossing.

Bestemmingen die voor mij erg inspirerend en gelukkig ook rustgevend zijn geweest waren onder meer Cuba (de mensen!), Thailand (het eten!), Amerika (reclame reclame reclame!) en Ibiza (muziek en samenhorigheid!). Het is niet zozeer het opdoen van specifieke indrukken, maar wel het verruimen van je horizonten dat je meer inspiratie kan geven, althans dat is hoe ik het ervaar. Schermafdruk van dit project

Sporten

Yes! Sport! Eén van mijn gezonde verslavingen is sport. Sporten zorgt ervoor dat je je geest kan leegmaken en bezorgt je de energie die je nodig hebt om creatief te denken en te werken. Als ik even genoeg heb van alle deadlines en telefoontjes trek ik mijn loopschoenen aan en loop langs de dijk en klein jachthaventje in de buurt. Ook squash of fitness gevolgd door een sauna is een prima afsluiter van een zware werkdag. Tijdens het joggen heb ik bovendien het idee in mijn hoofd uitgewerkt om jogsite www.irun.be uit te werken. Op die website plannen een duizendtal leden momenteel dagelijks hun looptrajecten via een Google-maps-mashup. Schermafdruk van dit project

Een goed gevulde RSS-reader

Het eerste wat ik op een doorsnee werkdag doe is met een espresso in de hand mijn RSS-lezer opstarten. In plaats van al mijn favoriete websites en blogs manueel te bezoeken op zoek naar nieuw materiaal, zorgt een RSS-lezer ervoor dat je in één oogopslag kan zien welke blogs nieuwe artikels hebben geschreven.

Zo heeft dit blog natuurlijk ook een eigen RSS-feed, die je kan toevoegen aan je RSS-lezer om op de hoogte te blijven van nieuwe artikels. Mijn favoriete RSS-reader is Google Reader en enkele van mijn favoriete blogs die ik dagelijks volg zijn: http://freelanceswitch.com/ - met toffe artikels van en voor freelancers http://www.smashingmagazine.com/ - webdesign inspiratie en tips http://ajaxian.com/ - voor de laatste AJAX-toepassingen http://dzineblog.com/ - webdesign inspiratie, waar ook deze site ooit werd opgenomen Schermafdruk van dit project

CSS-galleries

De bekende CSS-gallerijen zijn natuurlijk dé place to be om je eigen ontwerpen te laten zien aan de wereld - als men het ontwerp natuurlijk de moeite waard vindt. Regelmatig volg ik de nieuwe inzendingen in de verschillende CSS-gallerijen, omdat ik benieuwd ben hoe collega-webontwerpers het er vanaf brengen. Volgende sites zijn enkele van de vele prima CSS-gallerijen waar we zelf zijn opgenomen met ons werk: http://csscreme.com/, http://cssmania.com/, http://www.designshack.co.uk/gallery/all/, http://www.cssbased.com/, http://cssimport.com/ Schermafdruk van dit project

Afwisseling

Misschien het eenvoudigste middel om je creativiteit op pijl te houden is door veel af te wisselen. Probeer geen acht uren per dag creatief te zijn in Photoshop, maar wissel af. Gaan even sporten, drink even een espresso ver weg van je computer of ga buiten lunchen, vooral dan wanneer je zoals ik vooral thuis werkt zonder collega's rond je.

Zoek zelf een workflow die best bij je past en waar jij je comfortabel bij voelt. Misschien is het handig jullie eigen tips hier te vermelden waarmee jij zelf je creativiteit bevordert? En ondertussen: happy designing allemaal!

No comments? But that’s like a Gin & Tonic without the ice?

I’ve removed the comments but you can shoot me a message on LinkedIn to keep the conversation going.